torsdag 24 mars 2011

De svenska sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, är de unika?

2011-05-11: Redigerar detta långa inlägg till att bara länka till texten istället för kopiera den.


Tar mig friheten att klippa ur intressant text från publikationen nedan:

http://www.temafattigdom.se/files/contentFiles/2011rapporter/timbrorapportde_svenska_sjukocharbetsloshetsforsakringarna__ar_de_unika.pdf

Läs gärna hela skriften, den är intressant!

Med tiden har systemet blivit allt snårigare och det är i dag svårt att få en överblick över ordningen och vilka rättigheter man som medborgare har. På en samhällig nivå är det dessutom knepigt att avgöra om nuvarande system är långsiktigt hållbara. Utmaningen får allt fler att fråga sig hur en väl utformad socialförsäkring ska se ut. Hur kan vi skapa ett system som erbjuder ett gott skydd samtidigt som den främjar rörlighet, stimulerar till omställning och anpassning och samtidigt är tydlig och transparent?

http://www.temafattigdom.se/files/contentFiles/2011rapporter/timbrorapportde_svenska_sjukocharbetsloshetsforsakringarna__ar_de_unika.pdf

onsdag 23 mars 2011

Efter tio torsdag om skusan.

Sverige har hårdaste reglerna i hela västvärlden
Förra året ansökte fler än någonsin om skuldsanering, ändå har reglerna hårdnat.
Sofia Eng fick skulder på flera hundra tusen när hon skilde sig och kronofogden har mätt ut hennes lön så snävt att hon inte kan betala varken tv-licens eller elräkningar, nya skulder uppstår. Trots detta får hon inte skuldsanering.
Anna-Carin Gustafsson Åström är chef för skuldsaneringen hos Kronofogden.
Jan Ertsborn har gjort en utredning om skuldsanering och säger att Sverige har de strängaste reglerna för skuldsanering i hela västvärlden, han förespråkar en generösare hållning. 


Vi får hoppas inslaget kommer på tv4play också!

torsdag 10 mars 2011

Biskopen om utanförskap och fattigdom i dagens Sverige

Gläds åt att kyrkan ser konskvenserna hur tragiskt det än är. Insiktsfullt och väl skrivet av en Biskop som vågat ta ställning. För att läsa artikeln, klicka på bilden. Införd i SLA idag 10 mars.



Ytterligare en insändare i samma tidning om fattigdomen i Sverige, denna gång funderingar kring Coop och deras nya rabattsystem. Tyckte funderingarna var intressanta då jag stått på Coop och undrat exakt samma sak.



Sverige håller på och vakna rejält, tystnaden ÄR verkligen bruten och fler och fler reagerar.

VI GÖR SKILLNAD!!!

torsdag 3 mars 2011

Insiktsfullt

DN har idag en artikel om den kraftiga ökningen av sjukdagar i Sverige:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftig-okning-av-sjukdagar

Jag gillar det här stycket:


– Nu kommer de tillbaka från arbetsförmedlingen där man konstaterat att de inte kan arbeta. Vi behöver verkligen fundera på vad vi över huvud taget kan göra med dessa personer. Vi kan inte låtsas att vi inte har sett dem förut, säger Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör.
De här personerna tvingades lämna sjukförsäkringen för att deras dagar var slut och inte för att Försäkringskassan ansåg att de hade blivit friska.


Man kan ju undra OM det kommer en förändring och i så fall NÄR den kommer.... :-D Tänk att det inte går att trolla bort sjuka människor och låtsas som om de inte finns.... Om generaldirektören har insett det kanske även politikerna snart begriper detta också.... :)

Hoppas kan en alltid....